Türk mutfağının en gözde yemeklerinden bir tane söyleyin desek bir çok kişinin aklına “sarma” gelir. Tabi her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır misali her yörenin de bir sarma yapışı var. Karadeniz bölgesinde sarma demek kara lahana ve korkoti demek aynı zamanda. Peki nedir bu korkoti diyecek olursanız mısır yarması da diyebiliriz. İncesi, orta kalını ve kalınıyla hem sarmalarda hem çorbalarda kullanılabilir. Bu yazımızda size “Korkoti Sarması” tarifi vermeye çalışacağız.
Malzeme Listesi
2 Demet Kara Lahana
3 Adet Soğan
400 Gram Kuşbaşı Et
3 Su Bardağı İnce ya da Orta Kalın Korkoti (Mısır Yarması)
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Tutam Maydanoz
Pul Biber
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
Öncelikle büyükçe bir tencerede su kaynatıp kaynayan suya lahanalarımızı ekleyip haşlıyoruz. Biz iç harcı hazırlarken lahanalarımızı süzülmeye alıyoruz.
İç harcımızı hazırlarken ilk olarak korkotimizi bir kaba alıp üzerine ılık su ekleyip yumuşamasını bekliyoruz. Yumuşayan korkotinin suyunu süzüp tekrar yıkıyoruz. Satır kıyması büyüklüğünde eti doğruyoruz. Genişçe bir kaba aldığımız korkotinin üzerine ekliyoruz.İnce ince doğradığımız soğanları ve maydanozları da ekledikten sonra salçalarımızı ve baharatları ekliyoruz. Tuzumuzu eklemeyi de unutmayalım. Etin yağlı olup olmamasına göre ayarlayıp sıvı yağı ekliyoruz. Tüm malzemeleri ekledikten sonra iç harcımızı güzelce karıştırıyoruz. ( Hafifçe yoğurmak gibi de düşünebilirsiniz.)
Kara lahanaları ortadan ikiye ayırıyoruz. Ayırma işlemi yaparken lahanaların saplarını almayı unutmayalım. İkiye böldüğümüz lahanalara iç harcımızdan koyup düzgün bir şekilde sarıyoruz. Sarmayı tencereye dizmeye başlamadan evvel eğer kemikli etimiz varsa en alta koyabiliriz sarmamızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Dizmeye bitirdikten sonra kaynamış su ve bir miktar tuz ekliyoruz. Düdüklü tencerede pişireceksek suyun sarmaların üzerini aşması yeterlidir. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak kısık ateşte 45 dakika pişirilmelidir. Normal tencerede pişirirken de su sarmaları geçmeli ancak pişme esnasında su buharlaşacağı için kontrol edilip kaynamış su eklenmelidir. Normal tencerede pişme süresi daha fazladır.
Afiyet olsun...
Not: Korkoti (Mısır Yarması çeşitlerini ) buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.